Onze leden vertellen

Ervaringen van onze leden

Het was 30 jaar geleden dat ik voor het laatst een modelbaan (H0) had aangeraakt. Nu ben ik weer begonnen, met spoor N. Dit was geen spontane keuze. Toen ik mijn H0 baan wegdeed had ik al besloten over te stappen op spoor N, mocht ik ooit weer beginnen. Na al die jaren had ik niet verwacht dat het nog ging gebeuren maar het bloed kruipt, waar het niet gaan kan. Dus wilde ik toch weer een modelspoorbaan. Ik realiseerde mij meteen dat er natuurlijk heel veel veranderd is over al die jaren en dat het wellicht handig was om me aan te sluiten bij een modelspoorclub in de buurt. Natuurlijk ook vanwege mijn overstap van wisselstroom (3-rail) naar gelijkstroom (2-rail), daar had ik nog geen ervaring mee. Maar je bent nooit te oud om te leren.

Na een tijdje rond zoeken kwam ik uit bij de MSCOB: daar vond ik een enthousiaste groep leden. Ze namen een herintreder zoals ik snel op in hun team, ik voelde me direct welkom. Al snel ontdekte ik de grote verscheidenheid aan skills en kennis binnen de leden. Ze stonden me met raad en daad bij, want al doende leert men en zo kon ik mijn kennis en kunde ophalen en uitbreiden.

De banen hier worden tot in detail nagebouwd, het landschap staat centraal en het treinverkeer loopt zo natuurlijk mogelijk. Geen abrupt stoppen en vertrekken. En daar houd ik van. Maar ook niet te vergeten: de tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Een geweldige ervaring. Het is echt genieten wanneer de waardering door anderen wordt uitgesproken en natuurlijk om even te kijken bij de buren - zoals Duitsland waar de modelspoorbouw bijzonder mooi wordt beleefd.

Onze hobby is veel meer dan met treintjes spelen. Treintjes zijn eigenlijk, oneerbiedig gezegd, bijzaak. We zitten thuis niet eindeloos rondjes te rijden op onze baan. Het is veel meer. Techniek, creativiteit, het zoeken naar oplossingen, ontspanning en vooral het beleven van plezier. Ik kan het iedereen aanraden om kennis te komen maken onze club en te zien hoe je met een grote diversiteit aan leden gezamenlijk iets heel moois kunt maken om trots op te zijn.


----------------------
Als alleenstaande in een eigenlijk vreemde stad was ik op zoek naar contacten. Want alleen is ook maar alleen. Een van de beste manieren om mensen te leren kennen is om je aan te sluiten bij een club, maar ja… dan moet je wel een club vinden waar je een connectie mee hebt. Voor een lange tijd heb ik een modelspoorbaan gehad, maar op een dag besloot ik te stoppen met deze hobby. Nu leek het een mooie kapstok. Dus ging ik op zoek naar een club op het gebied van modelbouw. Na wat ‘rondkijken’ op het internet kwam ik de Modelspoorclub Oost Brabant tegen. Elke donderdagavond ben je daar welkom om binnen te lopen onder het genot van een kop koffie, dus ik dacht: waarom niet?

Meteen werd ik warm onthaald en kreeg ik inderdaad een kop koffie aangeboden. Ik was omringt door gelijkgezinden die allemaal graag dezelfde hobby uitoefenen. De week erna besloot ik wederom langs te gaan. Het voelde alsof ik in een warm bad stapte, ik voelde me thuis. Je kent wel dat gevoel, alsof je nooit bent weggeweest. Vanaf dat moment wist ik dat ik me wilde aansluiten bij de club.

Ervaringen werden gedeeld en al snel maakte ik vrienden. De stad was meteen minder vreemd. Daarnaast kreeg ik weer volop inspiratie voor de modelbouw. Nu heb ik zelfs een 3D printer gekocht om zelf onderdelen van huisjes en landschappen te printen. Op de club is veel expertise aanwezig: lassen, houtbewerking, elektronica, software, digitale technieken, besturingstechnieken, 3D tekenen en nog veel meer zoals waar je wat moet kopen. En waar je op moet letten. Ook altijd handig.

De kneepjes van het vak leer je kennen van je nieuwe vrienden. En als je thuis vast zit met je project dan weet je dat je bij hen terecht kan en hulp krijgt. Dat voelt gewoon top. Daarnaast houd ik van reizen en ben ik veel in het buitenland geweest. Dankzij het meedraaien op de beurzen is ook deze liefde weer aangewakkerd. Maar het meest treft mij de waardering die je krijgt voor je werk als je op een beurs staat. In teamverband heb je een mooi, toch omvangrijk, project tot stand weten te brengen. En daar mag je trots op zijn.

 

Kortom, het is altijd heel gezellig. En dat alles krijg je dan voor nog geen 8 euro per maand aan contributie. Een koopje toch?