Turf


In 2012 zijn de eerste plannen gemaakt voor deze modelspoorbaan in schaal 0. De baan is eind 2017 gereed gekomen. Onderwerp is de turfwinning in de Deurnese Peel.

De baan toont de spoorweg van Eindhoven naar Venlo, ter hoogte van het huidige Griendtsveen. Rond 1870 was daar de halte Helenaveen. Voor personenvervoer stelde dat niet veel voor. Maar nadat de turfstrooisel fabrieken van de gemeente Deurne en van v.d. Griendt langs de spoorweg werden gebouwd was er veel bedrijvigheid door het laden van turfstrooisel. Halte Helenaveen was ooit in volume het grootste goederenstation van Nederland!

Hieronder een technische beschrijving van de TURFbaan.

De baan is opgebouwd op een viertal wagentjes (zoals ook onze baan Houthuizen). Deze wagentjes moeten alles bevatten dat nodig is om de baan tentoon te stellen. De vier wagentjes passen precies in een standaard gesloten aanhangwagen en de maten zijn ook afgestemd op de lift waarmee ze vanaf onze zolder naar de begane grond kunnen worden vervoerd.

U ziet op onze modelspoorbaan een turf ontgraving uit het eerste begin van de turfwinning en een ontgraving op een latere, industriële schaal. Verder de turfstrooiselfabriek van Deurne en het haltegebouw Helenaveen. Bij het haltegebouw het begin van het ontstaan van het dorp Griendtsveen, nog met plaggenhutten.

We proberen u met deze modelbaan mee te nemen in de historie. Van het prille begin van het turfsteken rond 1860 tot en met de turfstrooiselproductie tot rond 1940. De fabriek en de halte zijn in het laatste oorlogsjaar verwoest en nooit meer herbouwd.

 

 


Ieder wagentje heeft bovenop één module en kan daaronder nog een aantal modules bevatten tijdens het transport. Er zijn in totaal 12 modules. De afmeting van de opgestelde baan is ca. 1,50 x 8,50 meter.

We hebben vrijwel alles op deze baan zelf gemaakt. De rails en wissels van het hoofdspoor, de treinen, de gebouwen en de scenery zijn allemaal door onze leden zelf gebouwd. Wilt u meer weten over de bouw van de wissels, het leggen van het spoor en de bouw van het rijdend materieel, klik dan HIER.

Hieronder ziet u het baanontwerp. De twee uiterste modulen, die geen scenery bevatten, zijn weggelaten. Van boven naar beneden ziet u een omloopspoor, de achtergrond (rechte dikke lijn) en het hoofdspoor met emplacement van de Halte Helenaveen (gebogen dikke lijnen). Het stationsgebouwtje (d) staat rechts, in het midden de turfstrooiselfabriek van de gemeente Deurne (c). Linksonder een veenspoor/smalspoor (m) en verder kanalen, bruggen (a,b) en de veen- winplaatsen (h).

Ook deze baan is regelmatig te zien op beurzen en tentoonstellingen. Bijvoorbeeld afgelopen herfstvakantie 2022 in de Biezen in Beek en Donk. Bekijk ook de video's: Uitleg over turfsteken en Presentatie.

Of lees over de turf winning.

Folder Turf
PDF – 856,2 KB 91 downloads