Houthuizen


Deze modelbaan is gebouwd in schaal 0 (1:43,5).  De baan stelt een West-Nederlands landschap voor met veel houten huizen (vandaar de naam). Het is een rondlopende spoorbaan, met aan alle kanten iets te zien voor het publiek. Aan een zijde ligt het stationnetje van het historische stadje Houthuizen, waar de 0-spoor treinen langs één perron kunnen stoppen. Er zijn een omloop-/inhaalspoor en nog een tweetal opstelsporen, ondermeer voor het in- en uitladen van goederenwagons. Daardoor bestaan er leuke rangeermogelijkheden. In 2016 zijn twee modulen met Helmondse gebouwen aan de baan toegevoegd.

 

Het hoofdspoor is voorzien van bovenleiding. Het 0-e boemeltje kan ook door het publiek worden bediend. De modelbaan staat op een viertal karretjes (op de hoekpunten). Tijdens tentoonstellingen hangen tussen de karretjes nog vier modulen, welke tijdens transport in de karretjes worden opgeborgen. Het geheel is binnen een uur te plaatsen en weer reis klaar te maken. De maten van de karretjes zijn afgestemd op een normale aanhangwagen en de lift in het clubgebouw. In de karretjes is bovendien ruimte voor alle verder benodigde zaken zoals snoeren, afzetting, verlichting e.d.

In 2016 werd de baan uitgebreid met enkele gebouwen rond een marktplein.
De gebouwen staan of stonden allemaal in Helmond, de thuisbasis van onze club.

Aan de achterzijde van het perron is de eindhalte van de lokale boemel (0-e), die linksom rijdt via de overweg die ook door het 0-spoor wordt gebruikt.
Het hoofdspoor rechtsom volgend komen we langs de wallen van het stadje, dat voornamelijk bestaat uit "Hollandse" huizen. De trein rijdt hier over de beweegbare ophaalbrug verder langs de draaiende molen. Voorbij de overweg passeert de trein de Houtzagerij Houthuizen, met werkende zaag en een industriespoortje (0-e) dat zorgt voor de aanvoer van de bomen. De trein verdwijnt via het bos in de fiddle-yard om daar aan de andere kant weer uit te komen, en via de waterkering en langs de bollenvelden weer in het station Houthuizen te stoppen.

Ook deze baan wordt veelvuldig op tentoonstellingen en beurzen gepresenteerd aan het publiek. Onlangs stond deze baan nog opgesteld bij Spoor Groep Zuid in november 2022.

Bekijk ook de video

Folder Houthuizen
PDF – 808,9 KB 82 downloads