Station Deurne


Het station Deurne ligt langs de lijn Eindhoven-Venlo. Uitgebeeld wordt de situatie zoals die was rond 1965 -1970. De uitvoering is in 3-rail digitaal H0. Het sporenplan is ontleend aan NS tekeningen. Het  station en alle andere gebouwen zijn in karton of polystyreen nagebouwd van foto’s en publicaties van vóór 1960.

De modelbaan omvat netto 600 x 100 centimeter scenery oppervlakte. Het betreft het sporenplan met stationsgebouw van Deurne op de spoorlijn van Eindhoven naar Venlo. Ook het industrieterrein aan de  (zuid)zijde van het stationstraject is nagebouwd. Destijds was daar een steenfabriek en kleinschalige industrie gevestigd. De industrieweg wordt bereden door vrachtverkeer (Faller Car System). Langs de weg ligt ook een (Egger) fabrieks smalspoorlijn. Aan beide zijden van het zichtbare in dioramastijl gebouwde gedeelte van de modulebaan zijn overdekte keerlussen aangebracht. Vanuit de keerlussen loopt een spoortraject naar een schaduwstation.

Over het stationsgebouw kan opgemerkt worden dat dit een zogenaamd klasse 4 station was. Van dit type, door een NS architect ontworpen stations, zijn er een veertigtal in Nederland gebouwd. De klasse correspondeerde destijds met de grootte van de betreffende plaats. In Deurne is het station in het begin van de zeventiger jaren afgebroken. Momenteel is dit type station o.a. nog terug te vinden in Vught en Horst-Sevenum.

Nadat de modelbaan oorspronkelijk alleen met stoom- en dieselmaterieel bereden werd is de baan later voorzien van bovenleiding. Dit betekent, dat met een breder scala aan NS materieel gereden kan worden. Vooral het elektrische materieel uit de jaren ’50 en ’60, waaronder de loc’s 1100 en 1200 en de daarbij behorende Plan D rijtuigen, alswel de Hondekop (Mat ‘54) en NS 2200 met goederenwagens geven een extra aspect aan deze historische modelbaan.

Deze baan werd en wordt nog steeds onder meer tentoongesteld op Eurospoor Utrecht  en Maastricht, Modelbouwbeurs Genk (B), Nederlandse modelspoordagen Rijswijk, Rail Den Bosch en Houten, In de Zeelandhallen en bij de Stoomtram Goes Borsele, Inter Modell Bau Dortmund (D), Lahnstein – Koblenz (D), Rheinberg (D), Gangelt (D),de tentoonstellingen van Spoor Groep Zuid en andere regionale beurzen en tentoonstellingen in Nederland en Duitsland.

Bekijk ook de video.

Folder Deurne
PDF – 782,7 KB 100 downloads