Bomen maken

Bomen maken

Er bestaan veel methoden om bomen te maken. We tonen hier één manier, die in onze club veel is gebruikt. De bomen zijn in beginsel in iedere schaal te maken. Voor de schaal H0 kunt u de isolatie van de draad weglaten en voor schalen kleiner dan H0 kunt u beter dunner draad gebruiken. Dat verandert echter aan de methode niets. 

Begin met twee of drie strengen installatiedraad. Draai die in elkaar overiets meer dan de helft van de draadlengte. Stevig in elkaar draaien,
dat gaat het beste door de onderkant in een bankschroef te klemmen en een tang te gebruiken. Laat één draad wat verder naar onder uitsteken die draad wordt gebuikt om de boom, wanneer die af is, op zijn plek te monteren.

De in elkaar gedraaide strengen zien er dan zo uit. De stammen worden glad gemaakt met Das klei. Dat kan ook met plamuur, muurvuller e.d.

Op de foto staan drie grote bomen en twee struiken die werden gemaakt voor onze TURFbaan. Hier is plamuur gebruikt om de stammen te maken, maar Das klei werkt iets makkelijker (maar kan eerder breken als de boom op de modelbaan staat en wordt gebogen).

Om de dikke takken worden met dun metaaldraad (bloembinddraad) dunner takken gewonden. Door het isolatiemateriaal van het installatiedraad in te kerven blijven deze zijtakken mooi op zijn plaats zitten.

De stammen en de takken worden geschilderd in bruin of bruingroen. De dunnere zijtakken kunnen worden meegeschilderd in bruingroen of groen. Als de verf droog is wordt met houtlijm (Action heeft hele goede lijm) "zeeschuim" op de takken gelijmd. Zeeschuim koop je bij scenery-leveranciers, bijvoorbeeld Anita Decor (diverse beurzen o.a. Houten) Met één doos zeeschuim maak je heel veel bomen!

Een doos "zeeschuim" ziet er zo uit. Het lijmen op de takken moet gebeuren te beginnen bij de stam van de boom. De dunnere takjes van het zeeschuim overlappend vanuit de stam op de takken van de boom lijmen. De dikke "stammen" van het zeeschuim niet gebruiken, die zijn te broos en breken gemakkelijk af.

Het is handig om de bomen bij het lijmen van het zeeschuim op een plankje te plaatsen. Gaatjes boren
en de boom met het uitstekende draadeind tijdelijk in het plankje steken. Als de houtlijm droog is kan de boom worden afgewerkt met loof. o.a. Woodland Scenics levert dat. Te koop je bij scenery- leveranciers. Meng een aantal verschillende kleuren. Ook ander strooimateriaal kun je bijmengen. Dat geeft een mooier resultaat.

Het loof wordt over de boom gestrooid nadat de takken eerst met spuitlijm zijn behandeld (Action).
Je kunt ook groene spuitverf of haarlak gebruiken. De bomen op de foto zijn met groene spuitverf
bespoten en daarna bestrooid met een zomers loofmengsel. Kijk maar eens op de TURFbaan hoe het
er "in het echt" uitziet.