Bouw je eigen grassmaster

Vooral lang wildgras is op een modelbaan zeer geliefd en ziet er mooi uit. Edoch alleen als het gras zoals in de natuur omhoog staat. Dit kun je met bijvoorbeeld met het begrazingsapparaat van Noch die het gras elektrostatisch oplaad waardoor de grashaartjes rechtop in de lijm komen te staan. De kosten voor dit apparaat zijn €149,99 een prijs wat de meeste modelbouwers weerhoud deze aan te schaffen. Daar komt nog bij dat de prijs van het apparaat zwaar overtrokken is en het zijn geld niet waard is. Maar een modelbouwer bouwt alles zelf dus dit gaan we nu doen en dat voor €7,50.

Dit artikel vond ik in het Duits die het wederom van een Hollander had geleerd dus nu weer vertaalt in de taal van de uitvinder. Het is niet nodig zelf een hoogspanning unit te bouwen daar er voor een paar Euro er al één bestaat namelijk de elektronische vliegen mepper. Verder heeft u nog een metalen keukenzeef nodig en een speld met grote kop, wat koperdraad en 1 meter dun stroomdraad.
Aan gereedschap heeft u nodig:

  • Een passende schroevendraaier.
  • Een zijknipper
  • Een soldeerapparaat.
  • Eventueel een boormachine

Neem de batterijen uit de vliegenmepper en schroef het handvat uit elkaar. Laat de elektronica zitten die blijft op zijn plek. Het bovenste gedeelte waarmee u de vliegen vangt wordt verwijdert en de aansluit punten kunt u doorknippen of los solderen (zie foto). Soldeer de 1 meter lange stroomdraad vast op één van de beide aansluitpunten van het verwijderde gaas-racket waarbij u de speld aan het andere einde soldeert.

Nu komt het lastige gedeelte van de ombouw. De zeef moet nu stabiel met de houder van de vliegenmepper verbonden worden. Hier zijn uw handwerker kwaliteiten gevraagd daar er vele soorten vliegenmeppers en zeefjes bestaan maar op de foto ziet u hoe het met deze gebruikte artikelen is gedaan. Neem de batterijen uit de vliegenmepper en schroef het handvat uit elkaar. Laat de elektronica zitten die blijft op zijn plek. Het bovenste gedeelte waarmee u de vliegen vangt wordt verwijdert en de aansluit punten kunt u doorknippen of los solderen (zie foto). Soldeer de 1 meter lange stroomdraad vast op één van de beide aansluitpunten van het verwijderde gaas-racket waarbij u de speld aan het andere einde soldeert. Nu komt het lastige gedeelte van de ombouw. De zeef moet nu stabiel met de houder van de vliegenmepper verbonden worden. Hier zijn uw handwerker kwaliteiten gevraagd daar er vele soorten vliegenmeppers en zeefjes bestaan maar op de foto ziet u hoe het met deze gebruikte artikelen is gedaan. 

Voordat u alles weer in elkaar kunt schroeven moet de overgebleven aansluiting nog met de zeef worden verbonden. Daar de meeste zeefjes van edelmetaal zijn kun je hier moeilijk op solderen, maar met een trucje zoals het koperdraad meermaals om het metalen gedeelte van de zeef te wikkelen en dan te vertinnen geeft ook een goede verbinding (zie gele pijl).

Mocht het zo zijn dat u een zeefje hebt met een kunststof handvat dan kunt u de af geïsoleerde draad verweven in het metalen zeefje. U kunt nu het handvat weer in elkaar schroeven en u hebt een grasmaster voor onder de €10,- met een bouwtijd van nog geen uur. Voor de experts onder ons kun je de drukknop nog vervangen door een schakelaar. Je kunt  ook meerdere grasmasters bouwen waarbij de mazen van de zeef groter of kleiner zijn, of verwisselbare zeefjes maken maar dat is aan u.

De werking is identiek aan die van Noch, u gebruikt goedkope witte houtlijm van b.v. de Action en smeert deze dun in op de plek waar u gras wilt plaatsen vervolgens gaat u er nadat u de speld in het met lijm bestreken gedeelte heeft gestoken met u zelf gemaakte grasmaster ingeschakeld en gevuld met grasvezels overheen en schud zachtjes heen en weer.Het apparaat werkt het beste als je het 1 tot 3 centimeter boven de plek houd.

Tot slot een waarschuwing:
Daar het om een apparaat gaat waarmee je vliegen elektrisch naar het hiernamaals stuurde, kun je dus bij verkeerd gebruik ook een opsodemieter krijgen. Raak nooit de zeef en de naald wanneer hij aanstaat tegelijk aan. Tevens is het zo dat de oude generatie vliegenmeppers nog een stroomstoot kunnen geven terwijl ze al uitgeschakeld zijn, dit doordat er nog restspanning is. Gelukkig is het een vliegenmepper en zullen we er niets aan over houden.
Succes.