Bouw een wegkapel in H0

Benodigdheden (foto 1)

  • Tekening voor twee wegkapelletjes te downloaden via de "link" onderaan deze pagina.
  • Een scherp hobbymesje met scherpe punt
  • Etalagekarton of ander niet te dik karton (maat A4)
  • Snijmatje
  • Stalen liniaal als snij-geleiding
  • Verf (acryl of plakkaatverf)
  • Penselen
  • Hobbylijm / behanglijm
  • Klein stukje half doorzichtig dun plastic of papier voor de ramen.
  • Knopspeld.

Foto 1

Stap 1
Lijm de tekening op het etalagekarton. Dat gaat het best met behanglijm. De tekening moet in ieder geval „overal“ hechten aan het karton. Laten drogen.

Stap 2 (foto 2)
Snij de bogen van de ramen uit. De ramen in de buitengevel uitsnijden aan de buitenzijde van de getekende lijnen, de ramen in de binnengevel uitsnijden langs de binnenzijde van de getekende lijnen. De rechte lijnen langs de liniaal, de gebogen delen uit de hand. Liever twee of driemaal snijden dan te hard duwen. Laat het scherpe mes het werk doen. Bij het snijden van de bogen het mes goed rechtop houden, zodat met het puntje van het mes de boog kan worden gevolgd. Bij de rechte zijden steeds snijden vanaf de hoeken, om een mooie scherpe hoek te krijgen. Het karton moet er als het ware vanzelf, zonder trekken of wringen, uitvallen.

Foto 2

Foto 3

Stap 3 (foto 3)
Snij de delen met de raambogen uit het karton. Rits de wanden van de buitengevel in op de aangegeven lijnen (door licht op het mes te duwen, niet „door en door“ snijden!) Het lijmlipje aan de linkerzijde is niet nodig, dus afsnijden.   Per wegkapelletje de binnengevel als volgt afsnijden: 4 losse geveldelen met ieder één raam en twee losse geveldelen met één zijflap (één links en één rechts van het raam).

Stap 4 (foto 4)
Verf de buitengevel in de gewenste kleur. Eventueel kan eerst door inkrassen een reliëf worden gemaakt, bijvoorbeeld van bakstenen. Dat is wel een heel precies werk! Drie geveldelen wit verven, dat worden de raamkozijnen. De overige geveldelen worden de binnengevel. De flappen inritsen (aan de achterkant van het karton, ze moeten naar „binnen“ vouwen) en alle resterende delen van de binnengevel ook in een gewenste kleur verven. Snij de bodemplaat uit aan de buitenzijde van de getekende lijnen en verf deze ook in een goede bodem/vloerkleur. Alles goed laten drogen.

Foto 4

Foto 5

Stap 5 (foto 5)
Lijm met de hobbylijm de raamkozijnen aan de binnenzijde van de buitengevel. Het „wit“ van het kozijn moet aan alle kanten vanaf de buitengevel evenveel zichtbaar zijn. Lijm achter ieder kozijn een stukje half doorzichtig plastic of papier (bijvoorbeeld een stukje papier van het schutblad van een foto-album).

Stap 6 (foto 6)
Nu de buitengevel vastlijmen op de vloerplaat. Zorg dat de hoeken goed worden gevolgd. Als het schilderwerk nog moet worden bijgewerkt kan dat nu nog.  Lijm vervolgens eerst de twee stukken van de binnengevel met de flappen aan de binnenzijde vast. Let er op dat ze precies aansluiten op de „kozijnen“. Lijm als laatste het stuk binnenwand zonder flappen tegen de achtergevel. Schilder zo nodig de rest van de binnenzijde van de kapel in de juiste kleur.

Foto 6

Foto 7

Stap 7 (foto 7)
Voor het interieur maken we een klein altaartje door twee strookjes karton van 5 bij 5 mm haaks op elkaar te lijmen. Op de maat van de ruimte vóór de achtergevel  uitsnijden (De 5 mm strookjes op de bouwplaat zijn te groot). Voor de knielbankjes de vier sets met strookjes uitsnijden. Twee van de kleine strookjes op elkaar lijmen, met het grotere strookje haaks er op, zie foto). Alles in een gewenste kleur schilderen.Prik de kleine onderdelen even op een knopspeld om ze te schilderen, ze zijn niet vast te pakken. Na drogen op de vloer / wand van het kapelletje vastlijmen. Eventueel nog ornamenten (figuurtjes, beelden e.d.) in de kapel aanbrengen.

 

Stap 8 (foto 8)
Snij de dakplaat uit (buitenzijde van de getekende lijnen) en snij ook de vier driehoekige dakplaten uit. Probeer de dakplaten schuin naar de achterzijde uit te snijden voor een betere aansluiting op elkaar. Maak daarvan een piramide.  Lijm de piramiden op de wanden van het kapelletje. Zorg voor een mooie aansluiting van het dak op de wanden.

Foto 8

Stap 9 (foto 9)
Snij het extra geveldeel met het daarop getekende kruis uit. Lijm aan de achterzijde van dit geveldeel twee driehoekige stukjes karton, met zodanige afmetingen dat het geveldeel „rechtop komt te staan. (Als er nauwkeurig is gewerkt zijn de twee rechthoekszijden 19 en 13 mm), zie foto. Dit onderdeel staat niet op de bouwplaat!  Schilder het hele dak en het geveldeel in een gewenste kleur.   Snij nog een strookje karton van 2 mm bij 70 mm. Dit staat ook niet op de bouwtekening. Maak het strookje op maat en lijm het in de opening / ingang van het kapelletje, eventueel na schilderen in gewenste kleur. Daardoor krijgt de muur bij de ingang wat meer massa. Prik tenslotte de knopspeld door de top van het dak.  De kapel is nu klaar.

Foto 9

Jtm Wegkapel Plattegrond
PDF – 460,8 KB 213 downloads